A fogorvos segít! - blog

Néhány hasznos gondolat a fogmosásról

A fogorvosok sem értenek egyet abban, hogyan kell helyesen fogat mosni.

Angol kutatók véleménye szerint kimondottan aggasztó, hogy a páciensek olykor teljesen ellentmondásos szakmai tanácsokat, üzeneteket kapnak a helyes fogmosás kivitelezését illetően.
Nemcsak a fogmosás gyakorisága, időzítése, de technikája sem egyezik a különböző orvosi “iskolák” ajánlásaiban.
A leggyakrabban ajánlott technika az, hogy a fogkefét vízszintesen tartjuk, és körkörös, lassú mozdulatokat végezve mossuk meg fogainkat. Az említett angol kutatók 66 szakmai forrást tanulmányozva még legalább 6 féle technikai protokollal találkoztak. Véleményük szerint a fogorvos akkor jár el helyesen, ha egy módszer ajánlása mellett megmutatja, mely területek tisztítása elengedhetetlen a megfelelő fogápolás érdekében.
A fogmosás időzítése kapcsán is felhívják a figyelmet egy gyakori tévhitre, miszerint az étkezést követően mielőbb elvégzendő a fogmosás. Véleményük szerint javasolt inkább 1-2 órát várni, hiszen a táplálkozást követően, a savas erjedés beindultával a zománc meggyengül, és a korai fogmosás károsíthatja azt.
A Takács Dental szakemberei szívesen állnak a páciensek rendelkezésére szaktanácsokkal, a fenti témát illetően, mind a budapesti mind a szadai fogorvosi rendelőben.