A fogorvos segít! - blog

Mit tehetünk a szájszag (halitózis) ellen?

Mit tehetünk a szájszag (halitózis) ellen?

A halitózis a felnőtt lakosság 50%-át érinti. A halitózis az estek 90%-ban szájüregi okokra vezethető vissza. Kialakulásában egy vagy több tényező játszhat szerepet:

  • nem megfelelő szájhigiénia,
  • szuvas fogak,
  • fogágybetegség,
  • szájüregi fertőzés,
  • nyálkahártya elváltozás,
  • lerakódás a nyelven, ételmaradványok stb.

A szájüregi baktériumok és a fent említett faktorok kölcsönhatása okozza a kellemetlen szájszagot.
A sok lehetséges ok miatt a differenciál diagnózishoz a személyre szabott kezelési terv elkészítése előtt alapos anamnaezis felvétele, valamint klinikai vizsgálatok és röntgen készítése szükséges. Szisztémás állapotok, melyek halitózissal járhatnak pl. a májcirrhozis, veseelégtelenség, cukorbetegség, arcüreggyulladás, bronchitis.

Halitózis kezelése fogászati rendelőmben
A diagnózis felállítása és az ok(ok) feltárása után készíthetjük el személyre szabott kezelési tervünket.

A mechanikus és a kémiai kezelés kombinációja az esetek többségében hatásosnak bizonyul. A fogorvos feladata, hogy paciense számára életmódváltást és szájápolási szokásainak megváltoztatását javasolja. A személyre szabott kezelés minden esetben a paciens és a fogorvos közös munkájának eredménye.
A megfelelő otthoni szájápolás magában foglalja a fogselyem és/vagy szájzuhany, fogköz tisztító kefe, olykor a nyelvkaparó használatát, kiegészítve a kémiai behatásért felelős szájvizek mindennapi alkalmazásával. A műfogsort viselőknél elengedhetetlen a fogművek tisztítása, fertőtlenítése.

A szociális etiológia része a beteg táplálkozási szokásainak ismerete és szükség esetén változtatása. Halitózist okozhatnak a fűszeres ételek, hagyma, fokhagyma, tejtermékek, alkohol rendszeres fogyasztása és persze a dohányzás.
Fontos, hogy a paciens és kezelő orvosa a rendszeres kontrollok alkalmával folyamatosan nyomon kövesse a halitózist, hiszen lényeges a gondozás, még a sikeres kezelés után is!

További segítségért kérem forduljon Dr. Takács László fogorvoshoz. Rendelési időben Óbudán a 3. kerületi magánrendelőjébe vagy Szadán várja fogászati problémákkal küszködő pácienseit.