A fogorvos segít! - blog

Konzerváló fogászati kezelések budapesti rendelőmben

A konzerváló fogászat a fogorvostudomány azon ága, mely a megbetegedett fogak kezelésével, gyógyításával foglalkozik a fogak megtartása érdekében.
Az emúlt évtizedekben dinamikus fejlődésen ment keresztül. Köszönhető ez a legújabb anyagok, technológiák hozzáférhetőségének. Az új fejlesztések – az egyetemen néhány évtizede tanított alaptételeket is felülírva – a paciensek számára kisebb kellemetlenséggel járó kezeléseket, esztétikusabb eredményt nyújtó ellátást biztosítanak. A felhasznált anyagok fizikai, kémiai adottságai lehetővé teszik az ún. minimal invaziv preparálást. Ez azt jelenti, hogy az ún. ragasztótechnika megjelenésével kevesebbet kell fúrni, bizonyos esetekben elegendő csupán a beteg szövetek eltávolítása.
A konzerváló fogászat célja, hogy a világon – sajnos hazánkban is – népbetegségnek számító fogszuvasodást és annak következményes megbetegedéseit kezelje. Ezt természetesen csak akkor valósíthatjuk meg, ha a beteg időben jelentkezik kezelésre a fogorvosnál. Optimális esetben legalább évente egyszer javasolt elmenni fogorvosi kontrollra. Az ellátás sikerét ugyanis nem csak a kezelést végző szakember felkészültsége és az általa használt anyagok, technológiák minősége, de az elváltozás kezelhetősége is nagyban befojásolja!
A konzerváló fogászat eszköze: a tömések, gyökértömések elvégzése. A már szövethiányt is produkáló fogszuvasodás szakszerű ellátása évtizedekre képes megőrizni a restaurált fogat. Így az funkcióit (rágás, esztétikai megjelenés, fonáció) továbbra is megbízhatóan elláthatja.