A fogorvos segít! - blog

Fogkő eltávolítás budapesti és szadai fogászatomon

A fogkő a fog, a rögzített és a kivehető fogpótlások felszínén kialakult ételmaradék, baktériumok, és a nyálban található ásványi anyagok konglomerátuma. Kezdetben halványsárga, szinte alig észrevehető és puha, majd idővel bebarnul, és egyre keményebb konzisztenciájú lesz.
A negatív esztétikai hatás mellett előrehaladott állapotban okozhat kellemetlen szájszagot is. Mindemellett káros élettani hatásai miatt kialakulásának megelőzése, illetve a megjelent fogkő eltávolítása alapvető szájhigiéniai követelmény. Ilyen káros élettani hatás az ínygyulladás (duzzadt, vörös és vérző íny), a fogágy betegség (parodontitis), a foglazulás, extrém esetben a fog elvesztése.
A fogkő kialakulását elősegítheti a genetikailag öröklött hajlam, illetve a dohányzás is.
Megelőzni a rendszeres és alapos szájápolással lehet. Ez legalább 2 percig tartó, optimális esetben elektromos fogkefével végzett fogmosást jelent. A fogközöket pedig fogselyemmel vagy szájzuhannyal kell megtisztítani! A szájban található baktérium flóra optimalizálása érdekében szájvízzel történő öblögetés ajánlott.
Fontos megjegyeznünk, hogy a táplálkozás mind a teljes szájhigiéniára mind a fogkő képződésre óriási hatással bír. A rostdús, rágást igénylő ételek, például a gyümölcsök, zöldségek fogyasztása (különösen nyersen) csökkenti a lepedék képződést.
Ha már kialakult a fogkő, eltávolítása szakembert igényel. Budapesti és szadai rendelőmben a beavatkozást dentalhigienikus kolléganő végzi, többnyire gépi eszközökkel . A kemény fogkő eltávolítása ultrahangos depurátorral történik. A fogközök, a depurátorfejek által nem elérhető felületek tisztítását homokfuvással végezzük, amely a legapróbb külső elszíneződést is képes eltávolítani a fogfelszínről. Ezt követi a polírozás, amely egy speciális paszta gumival vagy kefével törénő felvitelét jelenti, és a teljes esztétikai rehabilitációt eredményezi.

Az eredmény: egészséges fogágy, üde lehelet, tökéletes tisztaság érzés.

A kezelés elvégzése – felnőtt paciensek esetén – félévente indokolt, összekötve a szokásos fogorvosi kontroll vizsgálattal.

Óvja fogait a nem kívánatos fogkő lerakódástól!

Kérjen időpontot bármelyik rendelőmbe, Óbudán a 3. kerületbe vagy Szadára!

Állunk rendelkezésére!