A fogorvos segít! - blog

Fogfehérítés budapesti és szadai fogászatomon

A fogfehérítés esztétikai igényeket kielégíteni hivatott beavatkozás. Ha a fogszín a fog saját anyagának az évek során bekövetkezett elszíneződése miatt, vagy a fogzománc fejlődésekor keletkező ártalom hatására megváltozott, annak kezelésére nem elegendő az ún. professzionális fogtisztítás, melyről a fogkő eltávolítás kapcsán már szót ejtettünk.

Ez a beavatkozás nem a külső felszínre lerakódott elszíneződéseket célozza meg, hanem a fog zománcában egy abszolút biztonságos kémiai folyamat során a foganyag színét hivatott megváltoztatni, világosítani. A biztonságot az eljárás klinikai vizsgálata, a használt anyagok és eszközök szigorú ellenőrzéseknek történő alávetése és a beavatkozást végző szakemberek jogosítványának EU-s jogszabályi korlátozása garantálja.

A Takács Dental budapesti és szadai rendelőjében a fogfehérítés két formáját alkalmazzuk.
Mindkét esetben a fogazat vizsgálata és az indokolt kezelések elvégzése, illetve az ún. professzionális fogtisztítás az első feladat.
1. Otthoni fogfehérítés esetén először lenyomatot veszünk a paciens fogairól.

A fogtechnikai laborban a kapott mintára a fogsor anatómiáját pontosan követő sínt  készítenek. A paciens a fogorvos instrukcióit követve otthonában ebbe a sínbe helyezi be a fehérítő gélt. A sínnek 3-4 órán át a szájban kell lennie, ezért javasoljuk az éjszakai viselést. A kezelést (egyéni igény szerint) egymást követő 12-14 napon keresztül kell végezni. A köztes időszakban, majd a kezelést követően fogorvosi kontroll javasolt. Hátránya az elhúzódó kezelési idő, amely a paciensektől kellő kitartást igényel.

  1. A rendelőben történő fogfehérítés előnye, hogy a kezelés időtartama 1-1,5 óra. Igaz, hogy ez egy intenzívebb beavatkozás, mint az otthoni fogfehérítés.

A kezelés a szükséges ínyvédelem után a fogfelszínre applikált, gél konzisztenciájú hatóanyag meghatározott idejű, LED lámpás megvilágításából áll. Egy megvilágítási szakasz 15 perc. Szükség szerint ez a folyamat kétszer-háromszor megismételhető.
Mindkét kezeléssel több árnyalattal világosabb fogszínt tudunk elérni!