A fogorvos segít! - blog

Fogaink érdekében, amit a fogfehérítésről mindenképpen fontos tudni

Kedves Olvasóim! Fontosnak tartom, hogy a fogászati kezelés része legyen a fogfehérítéssel kapcsolatos felvilágosítás is. Budapesti fogászati klinikámon ingyenes tanácsadással várom az érdeklődőket, akik fogfehérítéssel vagy bármilyen fogorvosi kezeléssel kapcsolatban konzultálni szeretne.

A következő néhány sort pedig, kérem figyelmesen olvassák végig!

Néhány héttel ezelőtt már foglalkoztunk a fogfehérítés témakörével. Akkor a kezelés mikéntjét, kivitelezését, tárgyaltuk. Összehasonlítottuk a különböző eljárásokat. Az otthoni, illetve a rendelői beavatkozások összevetésére tettünk kísérletet, azok egymáshoz viszonyított előnyeit, hátrányait összefoglalva.
Most a tevékenység legújabb keletű uniós szabályozása ad apropót, hogy a témát újra elővegyük.
Forrásom a Magyar Fogorvos című szakmai folyóirat, melynek ezen rendelkezésről szóló írása – úgy gondolom- nemcsak a szolgáltatókra, hanem a szolgáltatást igénybe vevőkre is tartozik.

A kéthavonta megjelenő, kamarai tagok számára biztosított, színvonalas szakfolyóirat 2012/6-os száma közli a fogfehérítésről szóló uniós rendelkezés összefoglalóját.
Ezek szerint “az Európai Unió 2012. szeptember 20-án jelentette meg a a fogfehérítésről és a használatos anyagokról szóló irányelvét, mely szigorú keretek közé szorítja azok alkalmazását mind személyi, mind tárgyi tekintetben”.
Megpróbálok a rendelkezésről a szakmai (kémiai, fogorvosi és jogi) utalásoktól mentesen, röviden, érthetően tudósítani:
Az egyes számú tényállás, miszerint a fogfehérítő anyagok”nem minősülnek orvostechnikai eszközöknek azok kozmetikai termékek” ,Bevallom a rendelkezést tovább olvasva ezt az “átminősítést” értem legkevésbé, hiszen a szabályozás céljával ellentétesnek érzem,
A második pont az érintett anyagok kémiai meghatározásáról szól, ha nem probléma ezt nem részletezném.
Az irányelv harmadik pontjában szabályozza ezen anyagok maximális koncentrációját felhasználás módjától függetlenül.
A negyedik pont ahol a szabályozás szabályozássá válva tiszta vizet óhajt önteni a pohárba. Először is kimondja,hogy a meghatározott koncentrációjú anyag “csak önálló fogorvosi munkavégzésre jogosultak számára értékesíthető és a kereskedőknek meg kell bizonyosodniuk afelől, hogy a terméket valóban ők vásárolták meg”
Majd elrendeli,hogy az első alkalommal ( az otthoni fehérítésnél ugye tudjuk,hogy többszöri alkalomról van szó) az anyagot “mindig a fogorvos vagy az ő közvetlen felügyeletével, vele azonos biztonsági körülmények között dolgozó szakszemélyzetnek ” kell felhelyezni, hogy garantált legyen a kezelést mindenképpen kötelezően megelőző klinikai vizsgálat. A vizsgálat hivatott ugyanis megállapítani van-e akár időleges vagy állandó jellegű ellenjavallata a beavatkozásnak. Ezenkívül az egyéb fontos paraméterek um. például az expozíciós idő szakszerű betartása.
Fontos,hogy a fogfehérítés korhatáros, 18 éves kor alatt nem engedélyezett.
Az otthoni fogfehérítésnél, a fogyasztó által közvetlenül alkalmazott anyag is csak fogorvostól vagy a “felügyeletével dolgozó szakszemélyzet”-től származhat.
Az ötödik pontban az irányelv a gyártót kötelezi milyen információkat köteles megjelentetni a termék csomagolásán.
Majd végül a hatodik pontban megfogalmazódik az irányelvek célja, miszerint a fehérítő és szájápolási termékekben lévő kémiai anyagokról szóló állásfoglalását a “tudomány mai álláspontja alapján integrálja korábbi (1976-os) irányelvbe a lakosság védelme érdekében”.
A cikk első bekezdésének végén található egy utalás, mely szerint a lap következő számában egy részletezőbb -Útmutatás című dokumentumot olvashatunk. Ígérem ha olyan információ birtokába jutok amiről úgy gondolom, miként a fentiekről, a fogfehérítő kezelést igénybe venni szándékozókat érdekelheti, megosztom Önökkel.